антиоксидант

Антиоксидантът е молекула, способна да инхибира окисляването на други молекули. Окислението е химическа реакция, която прехвърля електрони от вещество на окислител. Окислителните реакции могат да предизвикат свободни радикали. На свой ред, тези радикали могат да започнат верижни реакции, които увреждат клетките. Антиоксидантите прекратяват тези верижни реакции чрез отстраняване на междинните съединения на свободните радикали и инхибират други окислителни реакции. Те правят това, като се окисляват, така че антиоксидантите често са редуциращи агенти като тиоли, аскорбинова киселина или полифеноли. Въпреки че окислителните реакции са жизненоважни за живота, те също могат да бъдат вредни. Ниски нива на антиоксиданти или инхибиране на антиоксидантните ензими, причиняват оксидативен стрес и могат да повредят или убият клетките.

Тъй като оксидативният стрес може да бъде важна част от много човешки заболявания, използването на антиоксиданти във фармакологията се изследва интензивно, особено при лечение на инсулт и невродегенеративни заболявания. Не е известно, обаче, дали оксидативния стрес е причината или последицата от заболяването.

Антиоксидантите се използват широко като съставки в хранителните добавки, за да поддържат здравето и да предотвратяват заболявания като рак, коронарни сърдечни заболявания и други болести.

За да се намалят свободните радикали, ние поемаме антиоксиданти като витамин С, плодове и зеленчуци. Основната функция на антиоксидантите е да неутрализират свободните радикали от клетките. Нормалните плодове имат приблизително отрицателно ORP, когато току-що са откъснати от дървото, витамин С има много по-високо ORP, когато е под формата на таблетки. Алкална вода също има по-високо ORP за намаляване на свободните радикали, някои проучвания показват, че алкалната редуцирана вода е полезна при почистване на свободни радикали в лабораторни условия.

Електролизираната вода е използвана от хранителната промишленост за дезинфекция на хранителни продукти. Въпреки че е ефективна в бактериалните разтвори, киселата електролизирана вода (рН 2.3-2.6) може да се използва като дезинфектант срещу бактерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *