ползи от пиенето на алкална вода

Чистата вода е изключително важна за човешкото тяло. Всъщност  тялото на средностатистически възрастен се състои от 50% до 65% вода. Тя се използва от органите, тъканите и клетките на тялото, за да подпомогне регулирането на температурата и поддържането на необходимите функции на тялото, като елиминиране на отпадъците и пренос на хранителни вещества.

Алкалността и киселинността на водата се определят от нивото на pH в организма, което може да има стойности от 1 до 14. PН 7.0 се  счита за неутрално ниво и всичко под тази стойност се приема за киселинно. Алкалната вода обикновено има рН между 7.0 и 10.0 по скалата.

Ползи за здравето от алкална вода
Алкалната вода помага да се алкализира окисленото тяло. Това е особено важно за хората, които консумират кисели храни, като преработени храни, млечни продукти, захар и червено месо. Някои изследвания показват, че можете да живеете по-дълго с алкална вода. Едно проучване, наречено Centenarian Project в Окинава, установи, че хората от Окинава, Япония, които обикновено живеят до 100 години – пият алкална вода с рН 10,0!

1. Полезна за детоксикация
Детоксикацията е важна за премахване на натрупването на вредни токсини в организма. Токсичното претоварване може да доведе до хронична умора, понижена енергия, подуване на корема, умствено объркване, възпаление и хранителни разстройства. Пиенето на алкална вода може да помогне за детоксикацията на тялото от тежки метали, като живак. В проучване от 2003 г., публикувано в списание Ambio, изследователите установяват, че алкалната вода има защитен ефект срещу живака в 43 жени, живеещи в богати на алкални извори области в Швеция.

2. План за отслабване с алкална вода
Може да е полезно да опитате алкален план за отслабване. В едно предварително проучване през 2011 г., публикувано в списанието Original Internist, учените открили, че затлъстели лица, които пият два литра алкална вода дневно, губят средно 5,4 кг  в продължение на два месеца. В 52-седмично проучване, публикувано в Международния вестник за експериментална патология през 2001 г., плъхове, които са пили вода с най-високо ниво на рН, са загубили голямо количество телесна маса.

3. Намалява киселинния рефлукс
Киселинният рефлукс обикновено създава чувство на парене в долната част на гръдния кош, обикновено след като човек е ял. Това е състояние, при което стомашната киселина попада в хранопровода. Хората често са диагностицирани с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), където киселинният рефлукс се проявява най-малко два пъти седмично.

Изследванията показват, че алкалната вода може да бъде полезно терапевтично лечение за пациенти с киселинен рефлукс. В лабораторно проучване от 2012 г., публикувано в списание The Annals of Otology, Rhinology и Laryngology, изследователите са открили, че пиенето на алкална вода с рН 8,8 води до благоприятна спираща киселините активност. Алкалната вода също деактивира пепсина – ензим, който играе роля в киселинния рефлукс.

4. Помага за подобряване здравето на костите
Алкалната вода също може да подобри здравето на костите. Проведено проучване през 2014 г., публикувано в списанието BMJ, свързва високия прием на мляко с по-висок риск от фрактури сред жените. Счита се, че алкалната вода е по-безопасен източник на калций от млякото или млечните продукти. В проучване от 2009 г., публикувано в списанието Bone, изследователите са открили, че алкалната вода намалява значително два маркера, свързани с загубата на костна плътност – PTH и S-CTX – при 30 жени диетолози.

5. Има антиоксидантни свойства
Алкалната вода е естествен антиоксидант, който може да неутрализира вредните радикали в организма. Лабораторните изследвания също са измервали антиоксидантния потенциал на алкалната вода. В проучване от 2006 г., публикувано в сп. „Приложна биохимия и биотехнология“, алкалната вода показва мощна антиоксидантна активност, когато се смесва с витамин С.

6. От съществено значение за здравето на сърцето
Пиенето на алкална вода може да намали някои рискови фактори, свързани със сърдечни заболявания. В проучване, публикувано в Шанхайския вестник за превантивна медицина, изследователите установили, че консумацията на алкална вода от три до шест месеца би могла значително да намали кръвното налягане, кръвната захар и холестерола.

Установено е, че алкалната йонизирана вода може да подобри симптомите, свързани с диабета, хипертонията и високия холестерол. Сърдечните заболявания и хипертонията са рискови фактори за диабета. В проучване от 2004 г., публикувано в списанието BMC Public Health, изследователите предполагат, че алкализираната минерална вода може да понижи кръвното налягане при хора с ниски нива на калций и магнезий.

Пиенето на алкална вода също може да помогне да хидратирате тялото си, да подобрите умствената яснота и да повишите цялостното състояние на имунната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *