water per day

Колко вода е необходимо да се пие на ден зависи от теглото на всеки човек и дори от климатичния фактор. Водата е необходима, за да се поддържа нормална температура, за да се избегне прегряване или треска. В общи линии, ние се нуждаем от средно 1,5 до 2,5 литра вода на ден, за да компенсираме ежедневната загуба на вода.

Когато водата в тялото ви е по-малко от необходимото, се дехидратира организма, което може да доведе до опасност за живота. Когато течността в тялото ви е под 1% от нормалното нивото, ще започнете да се чувствате жадни, ако е под 5%, ще имате лека треска, а ако е под 10%, ще посинеете и няма да можете да се движите повече. Много е важно да останем винаги хидрати.

Напитките, които съдържат кофеин като кафе и чай, могат да доведат до дехидратация. Това е така, защото тялото ни се нуждае от повече вода, за да се справи със смилането с такива течности. Това важи и за алкохола.

За кърмачетата 80% от телесното тегло се състои от вода, за зрял човек е около 60% вода и до около 50% за възрастните. Ето защо се казва, че „човек може да оцелее без храна в продължение на 7 дни, но не може да оцелее дори и за 3 дни, ако не пие вода“.

Медицински специалисти са предположили, че пациентите с инфекция на пикочните пътища и камъни в бъбреците е най-добре да пият 3 л вода или повече на ден и да уринират колкото е възможно повече, за да се подобри здравословното им състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *